Sipo

Andere namen: Sipo mahonie, regina mahonie (Nederland), assié, asseng-assié, timbi (Kameroen), kalungi (Angola, Kongo, Zaïre), assi, kosi-kosi (Gabon), utile (Ghana, Nigeria, Groot-Brittannië), efuodwe (Ghana), abebay (Guinee), sipo, mebrou (Ivoorkust), okeong (Nigeria), mufumbi, mufimbi (Uganda), liboyo (Zaïre).
Groeigebied:West- en Centraal-Afrika.
Boombeschrijving:Hoogte maximaal 40-60 m, diameter boven de wortelaanzet 0,7-1,3(-2,5) m. Het rechte cilindrische takvrije gedeelte van de stam is 10-30 m lang.
Aanvoer:Zaaghout en gekantrecht hout.
Houtbeschrijving:Sipo heeft, vooral wanneer het van Ivoorkust afkomstig is, een roodbruine kleur, soms met een violetachtige tint. Het 20-60 mm brede, grijsroze tot lichtbruine spint is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Blank afgewerkt sipo verkleurt door de invloed van het zonlicht, verliest zijn rode tint gedeeltelijk en wordt goudbruin. Kruisdradig hout vertoont op het kwartierse vlak een streeptekening die echter minder gelijkmatig en niet zo uitgesproken is als bij sapeli. Op het dosse vlak komt een typische paarsachtige vlamtekening voor, die wordt veroorzaakt door parenchymweefsel in het hout.
Houtsoort:loofhout
Drogen:Vrij langzaam. Zowel aan de lucht als kunstmatig kan het goed worden gedroogd. Vanzelfsprekend is de variatie in draadrichting van invloed op de droogresultaten. Om het ontstaan van scheuren en vervorming vooral bij dun hout (18 mm of minder) tot een minimum te beperken, moet het drogen met veel zorg geschieden.
Toepassingen:Sipo is zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toepasbaar voor meubelen, binnen- en buitenbetimmeringen, voor transparant afgewerkte kozijnen, ramen, deuren, trappen en plinten, huiden van jachten, betimmeringen van schepen en winkels, boeiboorden, parket, lijstwerk, draai- en beeldhouwwerk, kaasplankjes enz.